Aanhanger opleiding (BE)

Aanhangeropleiding

In de praktijk blijkt regelmatig dat bestuurders van een combinatie van auto en aanhangwagen (caravan e.d.) niet over het juiste rijbewijs beschikken.

Naast het feit dat je hiervoor een bekeuring kunt krijgen bij een politiecontrole, brengt het niet hebben van het juiste rijbewijs (het zg. “E achter B” rijbewijs) grote risico’s met zich mee.

Verzekeringsmaatschappijen vergoeden namelijk helemaal niets als er brokken worden gemaakt, en blijkt dat het juiste ‘papiertje’ ontbreekt! Materiële schade (blikschade) is op zich al vervelend genoeg, maar helemaal een probleem wordt het als er zich ook nog persoonlijk letsel voordoet. Het zal duidelijk zijn dat dit tot enorm grote financiële claims kan leiden.

Als je met een caravan, een paardentrailer, een boottrailer of een andere zware aanhangwagen achter de auto de weg op wilt, is vaak het BE-rijbewijs (auto en aanhanger) nodig. Met het hieronder getoonde schema kun je voor jezelf bepalen of je het aanhangerrijbewijs nodig hebt.

Wij verzorgen een dagopleiding met aansluitend een examen voor diegene die al over enige (aanhanger) rijvaardigheid beschikt.

Ook kunt u kiezen voor een 2 daagse opleiding, met de 2e dag aansluitend het examen.

Indien u graag wil weten welke BE opleiding u het beste past kunt u een vrijblijvende intake afspraak maken van 2 uur. (kosten: €125,00)

Een theoriecertificaat is voor dit examen niet nodig. Wel een geldig rijbewijs B.

De examinator zal voorafgaand aan het examen enkele vragen stellen over de kentekenpapieren, maten en gewichten, en over de (verplichte) verlichting op de aanhanger. Het examen begint met het aankoppelen van de aanhanger. Tijdens de rit voert u één of twee bijzondere manoeuvres uit.

Dit kan zijn:

  • Achteruitrijden met de combinatie en stoppen op een aangegeven plek.
  • Keren van de combinatie met behulp van een zijstraat.
  • Het achteruit inrijden van een inrit en in het midden recht (gestrekt) tot stilstand komen.

Uiteraard bereiden wij u hier uitgebreid op voor zodat u weet “hoe te handelen”. Na terugkomst bij het CBR krijgt u direct de uitslag van de examinator te horen.

Wanneer B en wanneer BE vereist?

Wij krijgen veel vragen over wanneer men over het aanhangerrijbewijs moet beschikken en wanneer niet. Hoewel dat aan de hand van een paar wetsvoorschriften zeer eenvoudig te bepalen is, blijkt in de praktijk toch dat veel mensen een verkeerd beeld hebben.

In het onderstaande schema wordt één en ander verduidelijkt: